Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a június elsején, Budapesten megtartott tisztségviselői értekezlet végén, elismerést adott át az utóbbi időben kiemelkedő helytállást tanúsító két polgárőrnek.

A Zalaegerszeg közelében lévő pincéknél elkövetett bűncselekmények miatt adott ki körözést a rendőrség egy ismeretlen férfi ellen. A megadott személyleírás alapján, az éppen a fiával az Avas-hegyen dolgozó, Doszpoth Ferenc, felismerni vélte a keresett személyt, ezért azonnal értesítette a rendőrséget és felszólította a férfit, hogy álljon meg. A személy a felszólításnak nem tett eleget, és futva a közeli akácosba menekült. A Botfa Városrészi Polgárőr Egyesületének tagja, azonban utána iramodott és kisebb üldözést követően a fia segítségével beérte, majd a rendőrök kiérkezéséig visszatartotta a férfit. Az intézkedő járőrök megállapították, hogy valóban a keresett személyről van szó, aki ellen elfogatóparancs van kiadva, ezért a férfit elfogták és előállították a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon. A polgárőr fellépését levélben köszönte meg Zala megye rendőrfőkapitánya, Dr. Vereckei Csaba.

Mindezek alapján az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, lelkiismeretes hozzáállása és határozott fellépése elismeréseként, elnöki dicséretben és jutalomban részesítette Doszpoth Ferencet, a Botfa Városrészi Polgárőr Egyesületének polgárőrét.

Fináncz Dominik, a Csókakői Polgárőr Egyesület tagja május 18-án éppen a Margit hídon sétált át, amikor észrevette, hogy egy fiatal fiú átmászott a híd korlátján és zaklatott állapotban kapaszkodik a korlátban. Érezte, hogy nagy a baj, ezért beszédbe elegyedett vele. Kiderült, hogy a fiú családi ügyek miatt öngyilkosságot akar elkövetni. Dominik szóval tartotta a fiút a rendőrök kiérkezéséig olyannyira, hogy a rendőrök észrevétlenül a fiú mögé tudtak lopódzni és Dominikkal együtt beránthatták a korlát biztonságos oldalára. A rendőrök szerint, Dominiknak köszönhető, hogy megakadályozhatták az öngyilkosságra készülő fiút szándéka véghezvitelében. A fiút a mentők kórházba szállították. Az elnökség megállapítása szerint, a polgárőr gyors és szakszerű beavatkozásával ténylegesen közreműködött az eredményes életmentésben.

Mindezek alapján az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége, életmentésben tanúsított bátor magatartása elismeréseként „OPSZ Életmentő Érdemérem” kitüntetést adományozott Fináncz Dominiknak, a Csókakői Polgárőr Egyesület tagjának.

Mindkettőjüknek gratulálunk!

By Nepeti